Komisija otvorila pozive Europskog vijeća za inovacije u vrijednosti od milijardu eura

Komisija otvorila pozive Europskog vijeća za inovacije u vrijednosti od milijardu eura

Nakon pokretanja Europskog vijeća za inovacije (EIC) i najave prvih mogućnosti financiranja, Europska komisija je danas otvorila prve pozive u okviru Akceleratora EIC-a. Financijska sredstva u vrijednosti većoj od 1 milijarde eura namijenjena su rastu novoosnovanih poduzeća te malih i srednjih poduzeća koja imaju značajan potencijal. Iako je više od polovine sredstava namijenjeno za revolucionarne inovacije u bilo kojem području, 495 milijuna eura namijenjeno je za inovacije kojima se podupire europski zeleni plan te digitalne i zdravstvene tehnologije.

Akcelerator EIC-a jedinstven je instrument financiranja kojim se podupire razvoj revolucionarnih inovacija privlačenjem privatnih ulagača i povećanjem potpore. Području Europe bi trebao pomoći u poticanju inovacija i novih tehnologija te u suočavanju sa zdravstvenim, ekološkim i društvenim izazovima.

Akcelerator EIC-a katalizator je za privlačenje ulagača potrebnih za povećanje opsega inovacija. Jedinstvenim modelom financiranja novoosnovanim poduzećima i MSP-ovima nude se bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 milijuna eura, u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima u okviru fonda EIC-a. Osim financijske potpore, svi projekti imaju pristup nizu usluga ubrzanja poslovanja koje omogućuju primjenu stručnog znanja u području poslovanja, ulaganja i ekosustava. 

Prihvatljivi prijavitelji
• Start-upovi, mikro, mala i srednja poduzeća
 
Rok za prijavu
• 9. lipnja 2021. godine
 

Komisija je danas otvorila i program Tragač EIC-a s proračunom od 168 milijuna eura. Interdisciplinarni timovi istraživača mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije koja će im pomoći u ostvarivanju revolucionarnih ideja s pozitivnim učinkom na naše gospodarstvo i društvo. Bespovratna sredstva u iznosu od 3 do 4 milijuna eura bit će usmjerena na revolucionarne tehnologije kojima će se odgovoriti na globalne izazove i poboljšati naše živote.

Ovdje možete pronaći više informacija o programu.

 

EU - zajedno do Europskih fondova
EU - Europski fondovi
EU - OP Konkurentnost i kohezija