Održan drugi modul akceleracijskog programa u sklopu projekta Creatures

Održan drugi modul akceleracijskog programa u sklopu projekta Creatures

Centar za poduzetništvo kao vanjski stručnjak za provedbu eksperimentalnog Akceleracijskog programa za unapređenje turističke ponude za mlade turiste održao je drugi programski modul, u sklopu DUNEA-inog projekta Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES,. Modul se sastojao od dva dijela odrađena kroz četiri dana radionica na kojima je 11 polaznika Programa imalo priliku razvijati svoje poslovne ideje.

U prvom dijelu modula, dvodnevno predavanje je održala dr. sc. Tina Lee Odinsky Zec, iskusna stručnjakinja za učenje i razvoj u različitim sektorima. Trenutno je zaposlena u Infobipu gdje prakticira L&D (učenje i razvoj) za voditelje, od osmišljavanja strateških inicijativa do provođenja individualizirane obuke  i mentorstva. Prethodno je bila direktorica Centra za inovacije i poduzetništvo Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta od 2011. do 2019., gdje je predavala i vodila međunarodne projekte te mentorirala stotine studenata na izradi poslovnih planova. Diplomirala je na Rochester Institute of Technology u New Yorku te je 1997. pomogla pokrenuti njihov prvi inozemni preddiplomski program u Dubrovniku, od kada živi u Hrvatskoj.

Odinsky Zec je polaznike kroz interaktivni rad potaknula na dublje analiziranje svojih ideja, dajući im savjete o sljedećim koracima i načinu daljnjeg razvoja proizvoda i poslovanja. Takva metodologija priprema polaznike na izradu poslovnih planova prema Canvas business modelu koji jasno pokazuje izvedivost, poželjnost i održivost poslovne ideje.

Drugi dio modula održan je u Muzeju crvene povijesti, gdje su pokretači muzeja, Krešimir Glavinić i Kristina Mirošević, kroz analizu svojih početaka i razvoja muzeja, polaznicima pružili uvid u stanje tržišta, neočekivane prepreke koje ih mogu čekati na putu te kako se na vrijeme i što bezbolnije pripremiti za njih. Krešimir Glavinić je diplomirani filozof i arheolog, s višegodišnjim isustvom na brojnim projektima u filmskoj industriji i jedan od pokretača Festivala filmova snimljenih u Dubrovniku 'Tišina Molim!', dok je Kristina Mirošević diplomirana dizajnerica i pokretačica interdisciplinarnog dizajn studija Bonsenjo.

Kroz svoje predavanje su predstavili cijeli proces stvaranja i realizacije svoje poslovne ideje, odnosno otvaranja Muzeja crvene povijesti, prvog takvog muzeja u Hrvatskoj. Prezentirali su sve korake poslovnog plana kojeg su napravili prije pokretanja muzeja. Drugi dan predavanja su kroz razgovor sa sudionicima Programa predstavili sve probleme, ali i pogreške u planiranju, s kojima su se susretali nakon realizacije ideje. Nakon toga su polaznici kroz 'peer to peer' model predviđali potencijalne probleme s kojima bi se mogli susretati kroz svoje poslovanje, ali i načine na koje te probleme mogu riješiti.

Provedba trećeg modula na temu „Financiranje i prikupljanje sredstava“ predviđena je u periodu od 2. do 4. prosinca 2021. godine, a s ciljem da se polaznicima objasne mogućnosti koje su im na raspolaganju za bolje pozicioniranje na tržištu i privlačenje ulaganja potrebnih za širenje poslovanja.

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna.

Osim Regionalne agencije DUNEA, u projektu sudjeluju Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta

 

EU - zajedno do Europskih fondova
EU - Europski fondovi
EU - OP Konkurentnost i kohezija