Novosti

2015
Feb
20

Usvojen PODUZETNIČKI IMPULS 2015. - Program poticanja poduzetništva i obrta

Usvojen PODUZETNIČKI IMPULS 2015. - Program poticanja poduzetništva i obrta

Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. namijenjen je razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika. Ovogodišnji program vrijedan je 4,37 milijardi kuna i time najvredniji od 2012. godine od kad se provodi. 

Vlada je 19. veljače 2015.g. usvojila navedeni Program koji će se provoditi u tri osnovna programa - "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju". Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna.

Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna.

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Riječ je o sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 3,89 milijardi kuna. Tako su poduzetnicima na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda.

Kroz program "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo poduzetništva i obrta planira uložiti gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva.

Najniža potpora poduzetnicima i obrtnicima unutar programa Poduzetnički impuls je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se  da će biti podijeljeno 1.300 potpora.

Informativna radionica u Dubrovniku održati će se 10. ožujka 2015.g. u hotelu Importanne Resort u 10 sati. Prijave za sudjelovanje na radionici zaprimaju se najkasnije do 06. ožujka 2015.g. u Centru za poduzetništvo d.o.o. na e-mail: dcp@dcp.hr ili telefon 418-401 ili u Regionalnoj razvojnoj agenciji Dubrovačko-neretvanske županije Dunea d.o.o. na e-mail: mradovanovic@dunea.hr ili telefon 638-453.

Pregled ostalih radionica po gradovima možete pogledati ovdje.